Lääkevaihtoprojekti Lahdessa

Eteisvärinää sairastavien uusittu hoitomalli tehosti merkittävästi Mehiläisen Lahden hoitotasapainoa ja potilasturvallisuutta.

Vuonna 2014 käynnistyneessä lääkevaihtoprojektissa ryhdyttiin systemaattisesti muuttamaan ei-läppäperäistä eteisvärinää sairastavien antikoagulaatiohoitoa.

Lahdessa eteisvärinäpotilaiden lääkevaihtoprojektiin osallistettiin alusta saakka koko hoitohenkilökunta ja potilaat. Seurauksena potilaiden hoitotasapaino ja potilasturvallisuus kohentuivat ja hoitajien aikaa säästyi.

Ensimmäisenä kehitysaskeleena kaikki INR-vastauksista potilaiden kanssa keskustelevat hoitajat opetettiin tulkitsemaan eteisvärinäpotilaiden verenohennushoidon taustaindikaattoreita kuten TTR-arvo sekä tukos- ja vuotoriskipisteet, lääkityksen aloituksen syy ja vasta-aiheet ei ollut aktiivisesti arvioitu aikaisemmin. Henkilökunnan kouluttamisen jälkeen todettiin, että myös potilaiden tietoisuutta hyvän antikoagulaatiohoidon merkityksestä pitää lisätä.

”Tavoitteena oli tuoda kaikkien tietoon yhteiset tavoitteet ja hoito-ohjeet hyvän antikoagulaatiohoidon toteuttamiseen perusterveydenhuollossa”, kertoo Oma Lääkärisi Lahden sairaanhoitaja Meri Karppinen.

Lahden Oma Lääkärisi-terveysasemien eteisvärinäpotilaiden hoidon arviointi tapahtui loppuvuodesta 2017.

Terveysasemilla hoidettuja potilaita oli yhteensä 746 ja heidän keski-ikänsä oli 75,9 vuotta.

Lue lääkevaihtoprojekti Lahdessa 1.1.2014-31.19.2017-artikkeli kokonaisuudessaan:

180524-BI-News-hoitajille_190x260_FINAL_ Lahteen

Artikkeli on julkaistu Boehringer Ingelheimin julkaisemassa BINEWS Uutiskirje hoitajille 20/18.

Lähde: Boehringer Ingelheim Finland Ky.